Een eerste voorzittersblogpost

Hoi allemaal,

Ik ben Jelle Degeest, de voorzitter van de studentenraad van de Universiteit Hasselt. Ik neem jullie graag mee in mijn eerste blog, en wie weet de eerste van velen. Ik ga dit proberen te doen door kort te schetsen wat mijn ervaringen zijn geweest als voorzitter de afgelopen maand. Deze maand hebben drie grote topics op onze agenda gestaan, en daar neem ik je toch graag even in mee.

  1. Het European learning and teaching forum in Bilbao Spanje.
  2. De instellingsreview van de UHasselt.
  3. De verkiezingen van de studentenraad

1. Ik denk dat het meest memorabele moment van deze maand voor ons het European learning and teaching forum was in Bilbao. Door Covid-19 was dit jammer genoeg een online evenement, maar initieel gezien kon ik met drie van mijn medebestuursleden naar Bilbao afreizen om daar bij te leren over onderwijs, flexibel en hybride onderwijs, leiderschap in onderwijs en zoveel meer.

Dit evenement was nu dus wel jammer genoeg online, want wie wil nu niet naar Spanje reizen voor de studentenraad en er enorm veel leren over onderwijs, right? Maar zeker niet minder! Al snel verdeelde mijn drie collega’s (Nicolas, Mira en Alessia) en ik ons over de vele masterclasses die gegeven konden worden, en de info en connecties de we konden vergaren bleek snel duidelijk. Dat de kleinste en beste (mijn mening natuurlijk 😉 ) universiteit zo een sterke studentenraad kon afvaardigen op een Europees event was een geweldig gevoel. Er waren universiteiten met vice-rectoren en onderwijskundig personeel aanwezig en ook andere studenten. Er werd menig wat info uitgewisseld en het werd ons snel duidelijk hoe andere universiteiten problemen zoals Covid-19 hebben opgelost. Niet alleen kon je andere culturen leren kennen, je leerde ook sterke like-minded personen kennen die hun hart geven voor onderwijs en studentenvertegenwoordiging.

Voor mij persoonlijk was het een enorm geslaagd event omdat we als kleine universiteit op Europees niveau ons laten horen. Opeens wist iedereen die week dat onze kleine universiteit een was met een sterke mening, een UHasselt effect en eentje om naar op te kijken. En met dat gevoel kan ik zeer fier terugkijken op het eerste internationale event waar we als StuRa aan hebben deelgenomen.

2. Maar niet veel later, toen onze geweldige Spaanse ervaringen afgerond waren, werden we weer wakker geschud door de realiteit, de boeken, lessen en de INSTELLINGSREVIEW… Ja het klinkt zo groot en belangrijk als je denkt…. Om de zes jaar komt er een commissie langs om te kijken of we ons onderwijs wel goed doen op de universiteit, of de kwaliteit van onze opleiding gegarandeerd wordt en hoe dat gebeurt, enz. Een soort Audit eigenlijk. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar en is een zeer belangrijk proces dat meer dan een jaar planning vraagt. We moeten een kritische reflectie schrijven over onze universiteit en we moeten onszelf gaan bekijken of we alles goed doen. Voor mij als voorzitter was het belangrijk om in deze reflectie de stem van de student mee te geven en om deze commissie een juist beeld te geven over het studentenleven op de UHasselt. Dit hebben we gedaan door een presentatie te maken die ingaat op elk aspect waar de commissie ons zal evalueren. Geen gemakkelijke taak, gezien bij deze presentatie we de volledige vrijheid krijgen van de universiteit maar je toch heel wat druk en stress op je schouders krijgt. Al bij al heeft de studentenraad het geweldig gedaan en hebben we onze normen en waarden en hoe we ons op de universiteit voelen mee kunnen geven in de presentatie. Ik had het niet beter kunnen doen, en ben ook enorm fier op iedereen die dit mee heeft gerealiseerd. Vele avonden overleven op warme chocomelk en vele meetings om alles juist te doen, om dan nog stress te hebben voor de grote dag uiteraard.

Kortom, om dit puntje af te ronden. Als voorzitter krijg je enorm veel inspraak en zeggenschap binnen de universiteit. Een functie die de nodige stress meebrengt maar dan ook enorm veel voldoening geeft. De Instellingsreview is geene kattenpis en dit op zo een manier af ronden is er een waar ik alleen maar trots en fier op kan zijn.

3. Terwijl de twee voorafgaande punten bezig waren, kwamen de verkiezingen natuurlijk ook wat dichter bij. Om onze studentraad actief te houden, moeten we kandidaten hebben en moet minimum 10% van de studenten stemmen op onze kandidaten. We zijn dus volop bezig met media campagnes, e-mails, sociale media en zo veel meer om te laten zien wie we zijn en wat we doen. Geen makkelijke taak als je net een corona zucht van twee jaar hebt gehad en je heel moeilijk actief op de campus kon zijn. Maar ik kan zeggen dat onze online campagne sterker dan ooit gaat zijn, en nu we meer op de campus kunnen zijn zal je ons snel wel met onze cake op de campus zien 😉 . Kortom, grote dingen managen en plannen is iets wat tijd en moeite vraagt: je bent bezig met projecten, en mensen. Zonder mijn studenten zou er geen studentenraad zijn, en deze allemaal tevreden houden is ook geen makkelijke taak. Het vraagt soms wat werk, maar de voldoening van studenten helpen en effectief dingen realiseren, dat is echt prachtig. Wat ik vandaag zeg, kan morgen al opgelost zijn. Als je het maar zegt en het natuurlijk kunt funderen. Iets wat ik persoonlijk zalig vind!

Kortom, onze studentenraad is een groep studenten van meerdere faculteiten en scholen die zich omgevormd heeft tot een hechte vriendengroep, een waar je echt voor alles bij terecht kan. En daar ben ik fier op, er is altijd een plaats vrij voor jou binnen StuRa. Kom zeker eens aankloppen!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze eerste voorzittersblog. Wie weet doe ik dit wel maandelijks. Dat moet ik nog bekijken.

Maar weet dat dit alleen mijn persoonlijk ervaring als voorzitter was, StuRa als orgaan doet zoveel meer, op zoveel plekken in de universiteit! Bekijk dus zeker onze website, onze sociale media en onze functies en mandaten. Misschien zit er wel iets bij wat jij leuk vindt 😉.

Met heel veel hartelijke studenten groeten

Jelle Degeest

Similar Posts