U bent hier

Distantiering Actiegroep tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld

Als student heb je het al lang gemerkt: er zal danig bespaard worden binnen onderwijs, en dat niet enkel in de vorm van de verhoging van het inschrijvingsgeld. In verschillende studentensteden, zo ook in Hasselt, zag dan ook de Actiegroep tegen de verhoging van het Inschrijvingsgeld het levenslicht. Tot voor kort waren wij als studentenraad hier actief bij betrokken, omdat wij natuurlijk tegen besparingen binnen onderwijs zijn.

Sinds een paar weken is het contact tussen jullie studentenraad en deze Actiegroep echter ernstig vertroebeld. De Actiegroep neemt een steeds politiekere houding aan, eentje waar wij ons als officieel participatieorgaan niet in kunnen vinden, aangezien wij jullie vertegenwoordigen, de student, en géén politieke partij of ideologie. Wij kunnen dan ook niet langer garanderen dat wij de mening van de student vertegenwoordigen door onze naam te verbinden aan deze Actiegroep.

Zij keren zich tegen de Vlaamse Regering, iets waar wij niet achter staan. De Vlaamse Regering is nu eenmaal democratisch verkozen en wij willen onszelf niet verbinden aan een bepaalde ideologie, vanwege hetzelfde uitgangspunt als hierboven, wij zijn er voor alle studenten.

Verder hebben wij vernomen dat de Actiegroep is rondgegaan op onze universiteit. Zij beweerden dat de prijzen van onze boeken en het restaurant omhoog zullen gaan, maar wij kunnen jullie verzekeren dat hier absoluut geen sprake van is! Wij hebben innig en nauw contact met het beleid, en daar werd ons verzekerd dat onze universiteit de besparingen kan opvangen met opgebouwde reserves. Het is dus helemaal niet zo dat er geraakt wordt aan onze studentenvoorzieningen. Meer nog: de universiteit bekijkt de mogelijkheid om extra ondersteuning te bieden aan studenten die het volgend jaar moeilijk zullen hebben door de verhoging van het inschrijvingsgeld.

Alle officiële en correcte informatie zal dan ook via jullie studentenraad, of via de universiteit zelf, gecommuniceerd worden.

Wij distantiëren ons dan ook officieel van deze Actiegroep.

Ook willen we jullie wijzen op het feit dat de besparingen verder gaan dan enkel de verhoging van het inschrijvingsgeld. Op verschillende universiteiten en hogescholen zal bespaard moeten worden op middelen voor studentenvoorzieningen, hoewel je daar op onze instelling geen last van zal hebben. Over besparingen binnen de kwaliteitszorg van de instelling wordt ook onderhandeld. Van zodra wij hierover meer weten, weten jullie dit natuurlijk ook.

Wij willen als studentenraad duidelijk het signaal geven dat we tegen de besparingen op onderwijs zijn, maar wij zien in dat een besparingsregering zich aandrong. Iedereen zal zijn/haar steentje moeten bijdragen, zelfs in belangrijke en gevoelige sectoren zoals het onderwijs.

We willen evenwel duidelijk maken dat we er alles aan doen om de besparingen tegen te gaan en te beperken. Dit doen we door mee te zetelen in de onderhandelingen op Vlaams niveau en verdere acties te plannen.

Dorien Eerdekens
inschrijvingsgeld
kwaliteitszorg
besparingen